Blog Archives

Image

Gustav Berg

Gustav Berg

Gustav Berg kommer att vara en av två skådespelare i Vi som blev kvar våren 2014.

Gustav är uppvuxen i Karlshamn och är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Gustav har tidigare varit anställd vid Västerbottensteatern i Skellefteå och på Regionteatern Blekinge/Kronoberg i Växjö.

Våren 2012 spelade Gustav föreställningen Tresteg, vilken blev uttagen till Scenkonstbiennalen för barn och unga (Bibu), i Lund 2012.

I höst arbetar Gustav på Borås Stadsteater i föreställningen “Snövit och 7 miffon”.

Image

Natalie Sundelin

Natalie Sundelin

Natalie Sundelin kommer att vara en av två skådespelare i Vi som blev kvar våren 2014.

Natalie Sundelin kommer från Sollefteå och är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Natalie har bland annat arbetat vid Helsingborgs stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Teater Mutation och Borås Stadsteater. I höst spelar Natalie på Borås Stadsteater i föreställningen “Snövit och 7 miffon”.

Image

Vi som blev kvar – en föreställning om att vilja leva när någon annan tagit sitt liv

Kanske går du i skolan? Kanske är du mamma, pappa, lärare, bibliotekarie eller busschaufför?

I alla tider har det funnits massor av tabun kring självmord. Vi är ofta försiktiga med att prata om självmord. Men man behöver inte vara professionellt utbildad för att prata med någon om livet. Det kan till och med vara väldigt befriande att få prata med någon om sorg och döden.

Och det är inte farligt att reflektera över självmord. Det kan faktiskt vara friskt! Alla människor funderar någon gång på självmord. För att i nästa andetag kanske tänka på livet igen. Varje år tar 1500 personer i Sverige sitt liv. Därför måste vi våga tala om självmord. Ett sätt kan vara att se föreställningen ”Vi som blev kvar”.

Om pjäsen

Vi som blev kvar är en elegi över de som blir kvar när någon tar sitt liv, en föreställning om att överleva och ta sig igenom det man aldrig vill att någon ska behöva ta sig igenom; att förlora någon genom självmord. En mamma som försvinner och inte återfinns förrän ett halvår senare. En storebror som försvinner bort i sjukdomen. En man som inte orkar fast han älskar. Vi möter deras tankar, hopp, ilska, blogginlägg, bottenlösa sorg men också deras styrka och mod att gå vidare i livet.

Form

Föreställningen är 75 min lång och spelas för årskurs 8 och uppåt. I Teateris produktion finns två skådespelare och en tekniker. Det finns också möjlighet att boka föreläsaren, dottern och bloggerskan Elin Mårtensson för samtal med elever och personal efter föreställningen.

Produktionen

Vår dramatiker är begåvade Emma Broström. Emma, som också arbetar som dramaturg på Regionteatern i Blekinge Kronoberg, skrev delar av manuset till radioföljetongen Terapioffer som sändes på Sveriges Radio sommaren 2013.

Emma Broström dramatiker

Emma Broström dramatiker

Anna Sjövall kommer att regissera Vi som blev kvar. Anna har tidigare regisserat för bland annat Radioteatern, Borås stadsteater och Regionteatern i Blekinge Kronoberg. (Här kan du läsa mer om Annas Sjövalls föreställning Love and Information.)

Anna Sjövall regissör

Anna Sjövall regissör

Musiken till föreställningen kommer att skrivas av den danske violinisten och musikern Bjarke Falgren. Bjarke vann fyra Grammisar under Danish Music Awards 2010 och är en flitigt anlitad musiker, kompositör och pedagog, bosatt i Köpenhamn.

Bjarke Falgren kompositör

Bjarke Falgren kompositör

Elin Mårtensson är vår föreläsare och bloggerska men framförallt dotter till Eva, Eva som gick bort i självmord 2006. Elin kommer att föreläsa om hur hon har lyft sig ur sorgen efter att publiken har sett föreställningen Vi som blev kvar.

Elin Mårtensson dotter, föreläsare & bloggerska

Elin Mårtensson dotter, föreläsare & bloggerska

Tillsättningen av två unga skådespelare pågår under hösten.

Repetitionerna av Vi som blev kvar inleds i början av december 2013 och föreställningen kommer sedan att turnera i Jönköpings län under våren 2014.

Bokning

Är du intresserad av att beställa Vi som blev kvar går du bara in på Teateris hemsida; www.teateri.se och kontaktar vår producent Julia Sandwall.

Facebook

Image

Elin Mårtenssons blogg om sin mammas försvinnande

Elin Mårtenssons blogg om sin mammas försvinnande